Surdegstokar

Efter att ha sett dokumentären Cooked på Netflix blev vi nyfikna på surdeg. Så vi startade en enligt någon guide på nätet. Lite skoj att vi fastnat för surdeg just nu när jag läser en kurs i mikrobiologi. 
Här är vårt första bröd på kalljäsning i ett durkslag. 
Vi var superstolta över det något stabbiga brödet med stenhård skorpa. 
Jag är fascinerad av degar. Har äntligen lärt mig hur man knådar!
Det tar nog ett tag innan man lär sig få till tajmingen. Vi tänkte oss att dessa frallor skulle jäsa över natten men vid 11-tiden när vi tänkte gå och lägga oss såg de färdiga ut, så vi gräddade dem.
Sen kunde vi ju inte bara lämna dem, måste ju provsmaka!
Så de fick svalna på balkongen. Observera fina golvet! Brödet smakade butiksbakt ciabata.
Nattjästa frukostfrallor. Fast dessa var det jäst i.
Sedan bytte vi upp oss från durkslag till en riktig jäskorg som ger sånna tjusiga ränder på brödet. Har inte riktigt bemästrat snittning och gräddning ännu, men vi närmar oss.
Undersidan blev fenomenal. Häftigt att det ändå är så lätt att lyckas så bra. Vi får se hur länge detta intresse håller i sig. Än så länge har vi inte köpt bröd på tre veckor.
Testade surdegspannkakor när vi ändå var i farten. Eftersom vi drar ner på animalier testade vi ett recept utan ägg. De blev förvånansvärt bra! Godast var de dagen efter då de mjuknat i kylskåpet.
Förresten. Fredrik och jag har vår årsdag i mars, och det har blivit en tradition att fira med hemmagjord glass. I år gjorde vi vaniljglass med dulce de leche och pecan. Kolasåsen som blev över ringlade vi ner i brownies. Framtids-Linda, om du läser det här MÅSTE du baka dessa brownies igen. Med eller utan kolan. Receptet finns här.
Husmorspyssel, Linda | |
Upp