Lördagsbestyr

Köket innan kaos utbredde sig. Gick upp vid 8 och knådade ihop degar innan frukost. 
Gräddade ett surdegsbröd som jäst över natten. Grundrecept från kungsörnen. 
Det blev GIGANTISKT. Och väldigt gott. 
Provade att göra seitan för första gången. Seitan är en glutenbaserad köttersättning. Vi knådade ihop en deg av 2 l vetemjöl special och 8 dl vatten. Sedan knådade vi den under vatten tills all stärkelse tvättats bort och proteinet återstod. 
Det blev en liten klump av trådig seg elastisk massa. Delade den i tre bitar och kokade den i buljong. Ser rätt lovande ut, ska äta det imorgon. 
Gjorde belgiska surdegsvåfflor i vårt 99 kronors järn. De blev goda, och jättemånga. Men de var nog inte riktigt värda besväret. De blir lika goda med bakpulver. 
Har fått dille på varm smörgåstårta. Så vi bakade hönökaka också. 
Att dra ett drag med kruskavel räckte tydligen inte. Den första vi gräddade blåste upp helt och hållet, som ett pitabröd. Fick trycka ut luften sen. 
Så de andra naggade vi med en gaffel innan gräddning, de blev bra! 
På kvällen kom mina föräldrar och hjälpte till med lite grejer. Bland annat med att äta upp våfflorna (som vi värmde i brösrosten, fiffigt) och att sätta upp tavellisterna i köket. Ska bli skönt när allt är färdigt så att de kan komma och hälsa på utan att behöva jobba. 
Husmorspyssel, Linda | | Kommentera |

Surdegstokar

Efter att ha sett dokumentären Cooked på Netflix blev vi nyfikna på surdeg. Så vi startade en enligt någon guide på nätet. Lite skoj att vi fastnat för surdeg just nu när jag läser en kurs i mikrobiologi. 
Här är vårt första bröd på kalljäsning i ett durkslag. 
Vi var superstolta över det något stabbiga brödet med stenhård skorpa. 
Jag är fascinerad av degar. Har äntligen lärt mig hur man knådar!
Det tar nog ett tag innan man lär sig få till tajmingen. Vi tänkte oss att dessa frallor skulle jäsa över natten men vid 11-tiden när vi tänkte gå och lägga oss såg de färdiga ut, så vi gräddade dem.
Sen kunde vi ju inte bara lämna dem, måste ju provsmaka!
Så de fick svalna på balkongen. Observera fina golvet! Brödet smakade butiksbakt ciabata.
Nattjästa frukostfrallor. Fast dessa var det jäst i.
Sedan bytte vi upp oss från durkslag till en riktig jäskorg som ger sånna tjusiga ränder på brödet. Har inte riktigt bemästrat snittning och gräddning ännu, men vi närmar oss.
Undersidan blev fenomenal. Häftigt att det ändå är så lätt att lyckas så bra. Vi får se hur länge detta intresse håller i sig. Än så länge har vi inte köpt bröd på tre veckor.
Testade surdegspannkakor när vi ändå var i farten. Eftersom vi drar ner på animalier testade vi ett recept utan ägg. De blev förvånansvärt bra! Godast var de dagen efter då de mjuknat i kylskåpet.
Förresten. Fredrik och jag har vår årsdag i mars, och det har blivit en tradition att fira med hemmagjord glass. I år gjorde vi vaniljglass med dulce de leche och pecan. Kolasåsen som blev över ringlade vi ner i brownies. Framtids-Linda, om du läser det här MÅSTE du baka dessa brownies igen. Med eller utan kolan. Receptet finns här.
Husmorspyssel, Linda | | Kommentera |

En tur med mamma

Fredrik var iväg förrförra helgen, så då åkte jag hem till mamma. Vi åkte till ÖB och blomaffärer. Det hela resulterade bland annat i ett väldigt fullt köksfönster. En självvattnande kruka med basilika, en blivande basilikaplanta, blivande ärtskott och blomman från mitt gamla rum. 
Har beskurit den. Det är säkert helt uppenbart för vissa men jag tyckte det var ashäftigt. Blev som en sårskorpa på snittet som sedan trillad av och två små nya grenar växer upp. 
Basilikan har redan växt upp! 
Ärtskotten också, men det tog eeeevigheter. Såg ut ett tag som att ärtorna skulle ruttna innan det hände något, men nu så. 
Köpte en fin grej som bor bredvid vår bokhylla nu. När den vuxit till sig lite ska den få en korg-kruka istället. Det fanns bara för små och för stora korgar. Måste hitta på något finare än lådor att ställa i hörnet bakom TV:n..
Min symaskin har åkt fram igen. Har sytt upp en balklänning åt en tjej, och så har jag ett eget på gång. Ska sy köksgardiner och en softshell-jacka. 
Linda, Lägenhet | | En kommentar |
Upp