Thane

Landade i Mumbai vid 4-tiden på morgonen lokal tid. Hade för avsikt att ordna indiska SIM-kort på flygplatsen, men det gick inte så bra. Yrade runt lite, tog ut pengar i en bankomat och langade upp väskorna på taket av en taxi som körde oss till hotellet i förorten Thane där vi skulle bo ett par dagar.
Här uppe till höger är vårt hotell! Ett lyxigt business-hotell med lyxrestaurang, den ni! Skenet kan bedra. Vi fick sitta förvirrade och trötta i en liten soffa ett par timmar innan vårt rum var färdigt, kom ju ganska tidigt. Bestämde oss för att ta en liten tupplur. Tre timmar senare vaknade vi och kom fram till att vi borde leta reda på något att äta. Tänkte passa på att utforska området, för vi visste inte riktigt vart vi var. Gick ut 5 meter till vänster, såg ett vattendrag med sopor och gick tillbaka till hotellrestaurangen. 
Beställde in alldeles för mycket hutlöst dyr mat från en meny jag inte förstod ett ord av. Det hela gick på 800 rp, dvs ungefär 40 kr var. Maten kom på uppläggningsfat och serveringspersonalen, som ständigt övervakade oss, kom fram och la upp på våra tallrikar såfort det såg tomt ut. 
Visste som sagt inte riktigt vart vi var, visste inte ens säkert om vi var i Thane. Kom på att vi kunde ta en ritcha till "Thane railway station" som visade sig ligga rätt nära. Där fanns fordon som tutade, dofter, tiggare, män med polio på små brädor med hjul - som hemmagjorda rullstolar, små lustiga affärer, en död hundvalp i vägkanten, ljud, transexuella män i sari, sopor, barn, fruktstånd och gud vet vad. Den här bilden är tagen från dörren in i en liten kontortillbehörsaffär. Jag överdriver inte när jag säger att alla män på bilden jobbar i affären. Förstår inte hur de går runt. Ett av indiens många mysterier. 
En något lugnare tygaffär med bomullstyger i regnbågens alla färger! Resten av tygerna låg ihopvikta och inplastade bakom diken. När en kikade var försäljarna snabba på att plocka fram och vika upp ett berg av tyger. Måste ta en evighet att plocka undan efter varje kund. Jag köpte en sari, en massa dekorativa band och lite tyger.
En av de lite lugnare sidogatorna och duggregn.
När vi behövde en paus tog vi oss upp på till top roof restaurang. De hade fin utsikt, en liten vit kanin som skuttade runt, en kvinna som jobbade med att eskortera upp besökare i hissen och god lime soda. 
Såhär ser det ut i min dagbok. En dag när jag kom hem och skulle skriva kunde jag inte för mitt liv minnas i vilken ordning saker och ting hade skett, eller hur de hängde ihop. Det var så mycket intryck och så mycket lustiga händelser. Trots att vi mest bara hade gått på stan och handlat lite kläder, pennor och frukt? Blev mycket shopping i Thane, eftersom vi skulle lämna väskor på hotellet passade vi på. Annars hade vi behövt släpa det genom hela Indien. 
Efter ett par kaotiska dagar var det dags att flyga igen, till Trivandrum i södra Indien.
Indien, Linda | | Kommentera |

Vi börjar med Istanbul

Jo, jag har ju varit lite dålig på att dela med mig av mina fantastiska indienupplevelser. Delvis för att jag har behövt tid att smälta allt och delvis för att jag har jobbat en massa. Men nu är'e dags! Sådär sex månader i efterhand.
Resan började från Skänninge station där vi blev avlämpade av Linneas föräldrar. Hängde på Arlanda ungefär hela dagen och sen flög vi - till Istanbul!
Kan inte annat än älska Istanbuls hamn.
Och linssoppa med en brödhög till frukost, för 14 kr. Det är grejer det!
Provade lite sötsliskig baklava också, den var sådär. 
När vi var i Holland la vi alla våra sista mynt och lite till på att ta ett fotoautomatsporträtt av oss åt familjen vi bodde hos. Ingen av bilderna blev bra, förutom en. På den såg vi båda oändligt lyckliga ut och båda blundade. Sedan dess har det blivit lite utav en grej att ta blunda-selfies. Detta är resans första, tagen vid blå moskén.
När vi gick på Grand Bazaar var det en massa försäljare som snackade fotboll med mig och jag ba, va? Efterhand insåg vi att jag såg ut att komma från en fotbollsträning med mina flygstrumpor, löparskor och sportbag.
 
Vi var i Instanbul ungefär ett dygn, ett finfint smakprov. Ser fram emot att åka tillbaka! 
Indien, Linda | | Kommentera |

Snacks


För ett par veckor sedan fick Fredrik och jag för oss att provlaga lite snacks. Resultatet blev häpnadsväckande bra så jag delar med mig av recepten. 
Rödbetschips, helt klart min nya favorit! Skiva tunt, fritera någon minut i rapsolja, lägg på hushållspapper, torka i ugnen på en plåt med bakplåtspapper i ca 40 min, 100 grader.
Rostade kikärtor. Skölj av en burk kikärtor, se till att vattnet rinner av ordentligt, ringla över olja och krydda med valfri krydda (jag öste på paprikapulver, lökpulver och salt). Rosta i ugnen på 225 grader i ca 30 min. Rör om då och då.
Grönkålschips. Riv grönkål i mindre bitar, ringla över lite olivolja och salta. Blanda och sprid ut i ett lager på en plåt. Torka i ugnen på 200 grader 7-10 min. 
Vevade ihop ett bröd också. Att grädda i gjutjärnsgryta är ett jättebra sätt att fuska sig till ett högt bröd med bra skorpa. Receptet finns här. 
Husmorspyssel, Linda | | Kommentera |
Upp