Lördagsbestyr

Köket innan kaos utbredde sig. Gick upp vid 8 och knådade ihop degar innan frukost. 
Gräddade ett surdegsbröd som jäst över natten. Grundrecept från kungsörnen. 
Det blev GIGANTISKT. Och väldigt gott. 
Provade att göra seitan för första gången. Seitan är en glutenbaserad köttersättning. Vi knådade ihop en deg av 2 l vetemjöl special och 8 dl vatten. Sedan knådade vi den under vatten tills all stärkelse tvättats bort och proteinet återstod. 
Det blev en liten klump av trådig seg elastisk massa. Delade den i tre bitar och kokade den i buljong. Ser rätt lovande ut, ska äta det imorgon. 
Gjorde belgiska surdegsvåfflor i vårt 99 kronors järn. De blev goda, och jättemånga. Men de var nog inte riktigt värda besväret. De blir lika goda med bakpulver. 
Har fått dille på varm smörgåstårta. Så vi bakade hönökaka också. 
Att dra ett drag med kruskavel räckte tydligen inte. Den första vi gräddade blåste upp helt och hållet, som ett pitabröd. Fick trycka ut luften sen. 
Så de andra naggade vi med en gaffel innan gräddning, de blev bra! 
På kvällen kom mina föräldrar och hjälpte till med lite grejer. Bland annat med att äta upp våfflorna (som vi värmde i brösrosten, fiffigt) och att sätta upp tavellisterna i köket. Ska bli skönt när allt är färdigt så att de kan komma och hälsa på utan att behöva jobba. 
Husmorspyssel, Linda | |
Upp